O nama

Grnčarska radnja Stari Zanat u vlasništvu je porodice Petrović od 1965. godine kada je osniva Božidar Petrović, zvani majstor Bole - Piroćanac.

Ova radionica je tipičan predstavnik Pirotske škole grnčarije i taj način proizvodnje se i dan danas neguje u ovoj radionici.

Osobenost Pirotske škole grnčarije je u tome kako majstor sedi u odnosu na točak na kome oblikuje glinu. Skoro u celom svetu grnčari vrte tako da im je točak izmedju nogu, dok piroćanci sede pored točka tj. točak se nalazi sa leve strane majstora. Samo oblikovanje se radi iz jednog komada gline koji majstor na točku centrira, buši, izvlači i daje glini oblik i deo sebe.

Od 1985. godine radionicu preuzima Božidarov sin Dejan Petrović.

Od tada je puno uloženo u razvoj materjala i načina pečenja gline tako da danas imamo proizvode koji se odlikuju vrhunskim kvalitetom koji ne može da ponudi ni jedna druga radionica u Srbiji.

Kvalitet se ogleda u tome da je vrtna grnčarija otporna na mraz i ljuskanje. Ima karakterističnu terakota boju i ono što je najvažnije kod proizvoda ove radionice ne izbija šalitra.

Upotrebna grnčarija je otporna na termo šokove dok se grnčarija za serviranje hrane odlikuje svojom lakoćom i time da ne upija vodu.

Radionica je uvek otvorena za nove ideje, materijale i proizvode tako da pozivamo sve koji su zainteresovani za ovaj način oblikovanja gline da nam se jave.


Kvalitet proizvoda se možda najbolje ogleda u zadovoljstvu naših klijenata - "Merkur", "Home center", "Bašta"-Zrenjanin - da pomenemo samo neke od njih.


Za veće porudžbine, postoji mogućnost isporuke robe.


Lokacije

Maloprodaja

SZ Grnčarska Radnja "Stari Zanat"
Pijaca "Kalenić", lokal br. 91
11000 Beograd
Telefon: (063) 215-095
dejan@grncar.rs

Veleprodaja

SZ Grnčarska Radnja "Stari Zanat"
Živka Markovića 8
11307 Boleč, Beograd
Telefon: (011) 806-4142
dejan@grncar.rs